Bij ’t Boshuys in Best sloot directeur John Weijtmans donderdag 7 december de Swietelsky Rail Benelux veiligheidsweek af. Hij blikte terug op een intensieve, leervolle week. Die dit keer drie winnaars van de BSAFE-helm opleverde. Helaas kon niet iedereen bij de centrale afsluiting aanwezig zijn, want de projecten lopen ondertussen natuurlijk gewoon door.
De afsluiting van de veiligheidsweek begon met een sessie door gastspreker Daniel Seesink. In zijn lezing 'BioLOGISCH leiderschap' vertelde hij wat apen beter doen dan wij. Hij nam de aanwezigen mee in de verschillen in gedrag en leiderschap, tussen onder andere een gorilla en een chimpansee. En hoe zich dat vertaalt naar de mens. “Ik vind het prachtig om te zien hoe de veiligheidsweek geëvolueerd is”, begint John daarna zijn verhaal. “We hebben in de afgelopen week maar liefst 28 sessies gehad. Dat is enorm! Misschien gaan we in de toekomst wel naar een veiligheidsmaand toe.”
De das, een ei of lekker slapen?
Het centrale thema van dit jaar was eigenaarschap en leiderschap. Twee brede begrippen die vooral te maken hebben met het nemen van verantwoordelijkheid, afspraken nakomen en samen zorgen voor een veilige werkomgeving. We hadden dit jaar een breed aanbod van sessies. Zo is het bij onregelmatige werktijden soms lastig te bepalen wat je wanneer eet en kan slapen overdag een uitdaging zijn. Over dit onderwerp waren er meerdere workshops met praktische tips. Ook de sessies over actuele onderwerpen zoals cybersecurity, impact maken met social media en de invloed van stress waren goed bezocht. Uiteraard werd tijdens de sessies het leren van incidenten en leren van ervaringen project Blusleidingen ook een terugblik gegeven op wat er goed ging, en vooral wat er soms niet goed ging en beter kan. En zeg nou zelf, hoe vaak krijg je de kans om een krol te besturen? Tijdens de focus die je moet hebben om (in dit geval) een eitje op te tillen, merk je pas echt de tunnelvisie die een krolmachinist moet ervaren.
Pas geconstateerd als het te laat is
Ook John blikte in zijn speech terug op enkele momenten van de afgelopen week. “Ik was bij een presentatie over dassen; een actueel probleem. Dassenburchten worden pas geconstateerd als het te laat is.” Ook deed hij een safetywalk op de Flevolijn, met een duidelijke constatering: “We moeten naar modernere apparatuur toe. Bijvoorbeeld als het gaat om slijpschijven en het zware bovenleidingswerk.”
Iedereen is even belangrijk voor een team
Volgens John zijn eigenaarschap en leiderschap erg belangrijk als het gaat om veiligheid. “Ik vertaal dat naar: kennis = houding + gedrag. Kennis kun je leren; houding doe je zelf. Als kennis en houding goed zijn, vertoon je positief gedrag. En dán kun je aan eigenaarschap werken.” De uitkomsten van de tafelopdrachten, uit de veiligheidsweek 2022, stonden dit hele jaar centraal. Wat doen we goed en wat moeten we nog beter doen? Met onderwerpen als: werken we in een sociaal veilige omgeving? Maak normen en waarden bespreekbaar en wat is het voorbeeldgedrag van de directie. “Maar ook: respecteer elkaars mening. Iedereen is even belangrijk voor een team.”
Nergens over klagen
Je kunt eigenaarschap volgens John op verschillende manieren tonen. Bijvoorbeeld door altijd af te maken waar je aan begint. “Dat hebben wij als projectenmensen van nature in ons en staat soms op gespannen voet met veiligheid. Tegelijk moet je risico’s durven nemen, maar wel zonder gevaarlijk te handelen. En, minstens zo belangrijk: meld misstanden!” John benadrukte dat je ook kritisch vermogen nodig hebt in een organisatie. “Om een spoor recht te houden, heb je dwarsliggers nodig.” Dat die mix bij Swietelsky aanwezig is, blijkt wel uit de succesvolle afgelopen 13,5 jaar. Tot slot deelde John maar liefst drie BSAFE-helmen uit. Collega’s Jan Cornelisse (meeste meldingen), Paul Vermeulen (draagt zijn kennis over aan een nieuwe generatie) en Henny Gevers (meeste werkplekinspecties) waren de gelukkigen.
Swietelsky Rail Benelux bedankt alle in- en externe betrokkenen voor een succesvolle veiligheidsweek!