Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter
Terug

Het dynamische spoor van ontwerpen & innoveren

28.04.2025

Wat doe je als de markt niet altijd kan leveren wat je nodig hebt op het vlak van ontwerp en innovatie? Dan neem je het heft in eigen handen. Dat is het verhaal van onze afdeling Ontwerp & Innovatie (O&I). In twee jaar tijd groeide deze interne ‘denktank’ uit tot een drijvende kracht achter digitalisering, slimme bouwmethodes en praktische ontwerpoplossingen. Met efficiëntere werkprocessen en innovatieve oplossingen draagt O&I bij aan een soepele en toekomstbestendige uitvoering van spoorprojecten. Mathijs Grutters, manager O&I, vertelt hoe zij dat aanpakken.

Meer grip

“In de huidige contractvormen van ProRail hebben we als aannemer een ontwerpverplichting”, begint Mathijs. “Personeelstekort bij de ingenieursbureaus zorgt er soms voor dat we niet zo snel kunnen schakelen als we willen, of moeten. Door het ontwerp in eigen huis te doen, hebben we meer grip op dat proces. En dat geeft een stukje flexibiliteit. Niet alle uitdagingen worden door andere ingenieursbureaus opgelost, dus gaan we zelf meekijken. Wij hebben immers het meeste verstand van bouwen. We kopen nog steeds externe ingenieurscapaciteit in, maar met O&I hebben we een gezonde interne basis.”

“Zo creëren we een efficiëntere en snellere bouwwijze”

Efficiëntieslag door slimme apps en processen

De afdeling is druk bezig met het optimaliseren van processen en het digitaliseren van werkstromen. “Vorig jaar startten we met een eigen Relatics-omgeving. Hierin kunnen we alle eisen, zowel intern als van externe partijen, efficiënter verifiëren en valideren.” Daarnaast houdt het team zich bezig met het ontwikkelen van apps, specifiek gericht op de processen binnen Swietelsky. “Een mooi voorbeeld is de TB Pro-app. Daarmee beheersen en realiseren we het werkvoorbereidings- en keuringsproces voor treinbeveiliging. Dat levert een flinke efficiencyslag en kostenbesparing op.” Ook werkt de afdeling aan een nieuwe keuringsapplicatie voor de Maaslijn, die Swietelsky de komende jaren opwaardeert. “En we kijken hoe we het opleveringsproces kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door gebreken vast te leggen in een app, met foto’s en locatiegegevens. Zo is informatie makkelijker terug te vinden.”

Swietelsky buispaal: geïnspireerd op Engels systeem

Het andere deel van de afdeling, de innovatietak, is ontstaan vanuit de vele goede ideeën binnen Swietelsky. “In de waan van de dag kwamen die vaak niet of onvoldoende tot hun recht. Nu hebben we de capaciteit om dat uit te werken en te implementeren.” Een van die projecten is een nieuw soort fundering voor bovenleidingspalen. “Op de Maaslijn bouwen we 110 kilometer bovenleiding, waarvoor om de zestig meter een fundering moet komen met een bovenleidingspaal en arm. Voor die fundering hebben we de Swietelsky buispaal ontwikkeld. Het is gebaseerd op een Engels systeem en verder uitgewerkt en geoptimaliseerd door O&I”, licht Mathijs toe. “In het ontwerptraject is – op basis van de bodemkwaliteit – onderzocht wat deze Swietelsky buispaal doet en dat bleek erg positief.”

“We zijn snel geneigd om met oogkleppen naar de Nederlandse markt te kijken”

Ondernemende geest

Hij noemt het een schoolvoorbeeld van ‘value engineering’. “We besteden misschien iets meer geld aan het ontwerp, maar daardoor creëren we een efficiëntere en snellere bouwwijze. En met 1.800 buispalen op de Maaslijn tikt dat al snel aan.” Hierbij heeft Swietelsky’s internationale netwerk en ondernemende geest zeker geholpen, volgens hem: “We zijn snel geneigd om met oogkleppen naar de Nederlandse markt te kijken. Terwijl: in het buitenland rijden net zo goed treinen, daar zit ook veel kennis! Wij zijn bovendien niet gebonden aan eigen of vaste leveranciers, zoals voor beton. Dus zoeken we naar mogelijkheden die onderscheidend kunnen zijn.”

Minder ecologische gevolgen

Deze nieuwe manier van fundering heeft een bijkomend positief effect op de directe bouwomgeving. Een conventioneel betonelement heeft een afmeting van 2,5 bij 2,25 meter. Binnen dat vlak moet de bodem helemaal vrij zijn van kabels & leidingen en er moet een gat worden gegraven. “Het is natuurlijk een substantieel gat, dus dat kan ecologisch best wel gevolgen hebben. Een buispaal heeft een smallere diameter, je hoeft geen gat te graven en hebt minder randwerk.” Tot slot gaat het plaatsen van de buispalen ook nog eens veel sneller, waardoor je uiteindelijk minder machines nodig hebt.

“Het spoor is een mooie wereld met volop uitdagingen, zeker qua digitalisering en optimalisaties”

Grootste speeltuin

Het team van O&I zit bewust in een eigen kantoor, aan de Parklaan in Oisterwijk. “Uiteraard zijn we 100% Swietelsky. Toch positioneren we ons anders in de markt: als ingenieursbureau. Dat is nodig om de juiste mensen en mogelijke samenwerkingen aan te trekken. We staan pas aan het begin met O&I. We hebben nu veel specialistische disciplines. De hoeveelheid werk biedt echter kansen om het aantal experts nog verder uit te breiden.” Hij ziet het spoor als een sector waar veel kansen liggen voor de arbeidsmarkt. “Het is een mooie wereld met volop uitdagingen, zeker qua digitalisering en optimalisaties. Als Swietelsky zitten we bovendien in de grootste speeltuin in de spoorbranche, met onze innovatieve machines. Gecombineerd met hele mooie, uitdagende projecten en de euforie als je, onder tijdsdruk, samen de deadline haalt.”

Wil jij deel uitmaken van deze dynamische wereld en samen met ons de volgende stap zetten in digitalisering en innovatie? Bekijk dan onze vacatures.